Tiramisuens historie

Tiramisu. Foto: Stijn Nieuwendijk

Tiramisu. Foto: Stijn Nieuwendijk

Som så mange andre succes’er har tiramisuen mange fædre. Eller ihvertfald mange, er gerne vil være det…

Uomtvisteligt er det ihvertfald at det er en ung dessert.

De første omtaler

Den første gang tiramisu officielt omtales er da gastronomen og madskribenten Giuseppe Maffioli omtaler retten i sit madmagasin Vin Veneto i 1981. Den første optegnelse af Tiramisu i en kogebog er i Giovanni Capnists “I Dolci Del Veneto” (søde sager fra Veneto) fra 1983, hvor den nævnes som en lokal specialitet. Det er først i løbet af 1990’erne at tiramisu bliver en almindelig dessert på restauranter i hele Italien, og derpå i hele verden. Italienske ordbøger fører ordet Tiramisu tilbage til 1980.

Det begyndte i Veneto

Fra omkring 1970 begyndte tiramisuen at blive udviklet i Veneto-regionen. Bl.a. som en lokal variant af den kendte Toscanske dessert Zuppa Inglese. Direkte oversat betyder det engelsk suppe, men er altså en kage bestående af ”ladyfingers” eller lagkagebunde, dyppet i likør, og dækket med en tyk creme og chokolade.

Der er som skrevet mange, der gerne vil tage æren for at have været den første, der fik idéen til at benytte kaffe, likør, ostecreme og ladyfingers til én dessert, men den historie, der synes at være mest konsensus omkring er den om Roberto Linguanotto.

Foto fra Roberto Linguanotto's hjemmeside.

Foto fra Roberto Linguanotto’s hjemmeside.

Le Beccherie

I 1970 blev Roberto ‘Loly’ Linguanotto ansat som chef konditor på Restauranten Le Beccherie i byen Trevisio i den norditalienske region Veneto. Det var en familierestaurant ejet af familen Campeol, og fra start af arbejdede Linguanotto sammen med Alba Campeol om at udvikle de lokale traditioner med nye, enkle varianter.

På et tidspunkt var den yngste søn i familien syg, og ville ikke rigtig spise. Alba Campeol, drengens svigermor, og Roberto Liguanotto fik idéen at blande lidt kaffe i en dessert, så det måske kunne kvikke drengen op. Og det virkede. Drengen spiste igen, og fik det hurtigt bedre.

Og dermed var idéen til tiramisu født. Linguanotto arbejdede videre med idéen, og endte med den nu verdensberømte opskrift.

Med til at underbygge denne historie er at Tiramisu betyder “kvik mig op”.

Restauranten Le Beccherie, der første gang åbnede i 1939, lukkede i øvrigt i 2014. Der måtte Alba Campeols barnebarn Carlo Campeol lukke efter vigende besøgstal.